RAKI

Besedilo in fotografija Igor Fortuna

V Sloveniji je še kar nekaj voda za katere bi lahko rekli, da so čiste in posledično, da jih naseljujejo raki. Čeprav jih je pred mnogo leti Račja kuga skoraj iztrebila, jim je le nekako uspelo preživeti in ponovno naseliti le najbolj čiste vode. Danes te bolezni ni, jih pa veliko več pogine zaradi človeške brezbrižnosti in nespoštovanja narave. Raki so pri nas zaščiteni in prav je, da jih pustite pri miru, prav pa je tudi, da jih znate loviti in pripraviti za slučaj, ko vam bi tako znanje lahko rešilo življenje. Star pregovor pravi: Če hočeš imeti mir, se pripravi na vojno.

Pri nas živi nekaj vrst rakov, nekatere avtohtone, druge ne. Eni so večji in drugi manjši,nekateri imajo raje stoječe vode, drugi tekoče. Rad bi rekel, da če že lovite rake, da lovite tiste večje, ker je manjših škoda in, da je tak lov bolj human. Vendar pri preživetju ni prostora za humanost in sočutje, takrat gre samo za to preživiš ali ne in to opravičuje marsikaj. Tudi lov zaščitenih vrst. Če se vam bodo prve dni mali rakci smilili se vam čez nekaj dni ne bodo več. Ali vi ali oni! Če imate možnost izbirati vaš položaj še ni tako kritičen!

Na prisotnost rakov v neki vodi vas bodo najprej opozorile luknje v bregovih. Te so lahko tudi meter globoke. V njih čez dan preživijo raki in se po večini le ponoči prikažejo ven. Ponoči hodijo okoli in iščejo hrano. Če voda ni pregloboka, jih lahko ponoči osvetlite z baterijo ali baklo in jih preprosto pobirate. Primete jih z dvema prstoma za oklep telesa. Pri tem bo dvignil klešče in vas poskušal uščipniti. Ne podcenjujte njegove moči, uščipnil vas bo do krvi! Vendar, če ga primete z zadnje strani mu to preprečite.

Rake se zelo uspešno lovi tudi v vrše. Njihovo praktičnost smo omenili že pri ribolovu. Vendar pa izdelava vrše zahteva kar nekaj spretnosti. Ta je lahko veliko manjša kot za ribe, deluje pa po istem principu. Tretja možnost pa je, da naberete drobnih vejic za en snop (butarico) premera približno 20 cm. Vejice nikar ne stiskajte preveč. S travami, ovijalkami ali šibami snop vsaj dvakrat povežemo, da ne razpade. Dolžina naj bo okoli pol metra. V sredino tega snopa pa porinite osmojenega polža, ali žabo, lahko tudi drobovino rib ali ptic. Tak snop potopite v vodo in obtežite s kamnom, da ostane tam. Veje ne smejo biti preveč tesno zvezane, ker če je v tej vodi rak, bo ponoči poskušal priti do vabe in bo plezal med vejami. Kar nekaj časa bo porabil, da bo prišel notri in še nekaj časa, da poje vabo. Zato morate takšno past pregledovati vsaj enkrat na uro.

Za ulovljene rake morate imeti pripravljeno posodo, kamor jih boste shranili do priprave. Najbolj razširjen način priprave je kuhanje. Vodo zavremo in vanjo vržemo žive rake. Po nekaj minutah kuhanja bodo postali rdeči in takrat so kuhani. Vendar za tak način potrebujemo posodo. Če te nimamo, pa lahko rake tudi napičimo na palico in pečemo ob ognju, ali pa jih preprosto položimo na žerjavico. V vsakem primeru bodo postali rdeči. Rak ima največ mesa v repu in nekaj v kleščah. Meso je belo, mehko in rahlo sladkastega, res dobrega okusa. Na repu ima rak pet plavuti in pod srednjo se konča črevo za izločanje. S tem, ko to plavut odtrgamo , odtrgamo tudi njen konec. Nato odlomimo cel rep. Če smo naredili vse prav s tem potegnemo iz repa tudi preostali del črevesa, ki gre skozi cel rep. Rep nato stisnemo da popoka oklep na spodnji tanjši strani in ga od tam tudi razpremo in izluščimo meso. Klešče potrgamo in odlomimo manjši del od velikega, s potegom nazaj. Večji in debelejši del stremo z zobmi ali kamnom in manjši del klešč uporabimo kot pripomoček, da iz večjega potegnemo vse meso.

Da bi se preizkusili v tovrstni kuhi, lahko sladkovodne rake tudi kupite in ni potrebno izropati kakega potoka. Ne samo, da to ni prav, tudi kaznivo je.